Keramiek workshops

Op  zoek naar een keramiek workshop in de omgeving Zaanstreek/Amsterdam? 

Ik geef keramiekworkshops op aanvraag aan zowel kinderen als volwassenen.

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos! Dus wil je iets specifieks maken dat niet in de lijst hier beneden staat, laat het me weten, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Workshops kun je aanvragen door een mailtje te sturen naar charlainelarissa@gmail.com
of via de boekingspagina.

 

 

Eenmalige workshops

Plantenpot terra cotta

Deze workshop is perfect voor plantenliefhebbers!
Terra cotta betekent gebakken aarde. Het is tevens de benaming voor keramiek gemaakt van roodbakkende klei. Werken van terra cotta, worden alleen biscuit gebakken en blijven ongeglazuurd. Daarmee is het een uitstekende plantenpot, omdat de pot lucht doorlaat, wat goed is voor de wortels van de plant. Daarnaast neemt de pot zelf ook vocht op, waardoor je niet snel te veel water geeft. Het is wel noodzakelijk om een (waterdichte) schotel te plaatsen onder een terra cotta pot die staan is. Bij een hangende pot is dat niet nodig.

Tijdens deze workshop boetseer je een plantenpot (of meerdere plantenpotjes) van roodbakkende klei. Deze worden vervolgens op 1000 graden gestookt in de biscuitstook. Daarna kun je je werkstuk op komen halen of op laten sturen (tegen vergoeding van de verzendkosten).

Kosten: 50 euro per persoon

Duur: 2 uur

Vaas boetseren

Tijdens deze eenmalige workshop boetseer je een vaas naar eigen ontwerp. Je hebt hierbij keuze uit drie verschillende kleisoorten: een witbakkende klei, een roodbakkende klei of een spikkelklei.

Met behulp van de plaattechniek of ringentechniek maak je jouw eigen ontwerp. Daarna wordt de vaas gestookt op 1250 graden, waarmee deze geheel waterdicht wordt, ook zonder glazuur. Daarmee behoudt de vaas een heel natuurlijke uitstraling.

Kosten: 50 euro per persoon

Duur: 2 uur

Sgraffito workshop

Deze workshop is een eenmalige workshop. Je boetseert zelf een werkstuk, bijvoorbeeld een plantenpotje, een bord of een mok. Daarna meng je zelf een gekleurde kleislib en breng je de deze kleislib aan over je werkstuk. Vervolgens worden stukjes kleislib weggekrast of weggehaald met een mirette, waardoor de onderliggende klei weer zichtbaar wordt. Zo kun je prachtige patronen en tekeningen maken op het oppervlak. Na het stoken wordt het werk door mij afgemaakt met een transparante glazuur.

Kosten: 50 euro per persoon

Duur: 2 uur

Keramiek illustreren

Ben je meer van het tekenen en schilderen? Dan is deze eenmalige workshop perfect!
Ik bereid een werkstuk (vaasje, flesje, bloempot) voor, dat je vervolgens zelf illustreert met een aquarelachtige onderglazuur. Zo heb je toch een eigen creatie, zonder de vieze boetseerhanden!

Kosten: 50 euro per persoon
Duur: 2 uur 

 

Babyshower workshop

Als activiteit voor een babyshower zijn er verschillende mogelijkheden, zoals het maken van een hanger voor een muurhanger of mobile, een tegeltje of een tandendoosje.
Deze dingen kunnen natuurlijk ook gecombineerd worden, zodat iedereen iets anders maakt.
In het atelier geldt een maximum van zes personen. Als ik op locatie kom kan dit aantal worden uitgebreid. 

Kosten: 25 euro per persoon

Duur: 2 uur

Kennismakingsles pottenbakken

Centreren, openen optrekken. In een sessie van twee uur leer ik je de basis van het pottenbakken op een elektrische draaischijf.

Aan het eind van de les kies je twee werkstukken die ik na de biscuitstook voor je glazuur met een witte of transparante glazuur.


Kosten: 50 euro per persoon

Duur: 2 uur

Tweedelige workshops

Vaas boetseren en glazuren

In twee dagdelen maak je je eigen vaas. De eerste keer boetseer je een vaas of een setje kleinere vazen naar je eigen ontwerp. Daarna moet je werk drogen en wordt het biscuit gestookt. De tweede keer (minimaal twee weken later), werk je je vaas af door deze te glazuren. Hierna wordt je vaas nog een keer gestookt.


Kosten: 75 euro per persoon

Duur: 2 x 2 uur

Kandelaars maken


Maak je eigen kandelaar(s) van keramiek, in twee dagdelen.
We nemen eerst verschillende technieken door, daarna ga je zelf aan de slag om je kandelaars te maken met handvormen.
Na het drogen van de kandelaars, worden ze na een week biscuit gestookt.
Dan volgt een tweede dagdeel waarin we de kandelaars glazuren. Na de glazuurstook zijn je kandelaars klaar om mee naar huis te nemen.

Kosten: 75 euro per persoon Duur: 2 x 2 uur

Zeepschaaltjes maken

Op zoek naar het perfecte bakje of schaaltje voor je shampoobar of blok(je) zeep?
Maak je eigen zeepschaaltjes tijdens deze workshop! Eentje voor in de badkamer, een voor in de keuken, en een voor in het toilet. En vooruit, ook nog eentje om weg te geven.
Je maakt in twee dagdelen verschillende zeepschaaltjes naar je eigen ontwerp. 
Opties zijn werken met texturen en stempels, of een uitwerking met bubbelglazuur.
De eerste workshop duurt twee uur en daarin boetseer je je werken. De tweede workshop vindt minimaal twee weken later plaats.
Tijdens deze tweede keer glazuur je je werken. 

Kosten: 75 euro per persoon
Duur: 2 x 2 uur (met minimaal twee weken tussen de data)

Monstera schaal maken

Maak in twee dagdelen je eigen keramieken monstera schaal.
De eerste keer ontwerp je de vorm en snijd je deze uit.
Daarna droogt de schaal meer dan een week, en wordt deze biscuit gestookt.
De tweede keer werk je de schaal af en glazuur je deze. Na een glazuurstook is je eigen schaal klaar!

Kosten: 75 euro per persoon Duur: 2 x 2 uur

Pottenbakken en glazuren

Wil je kennismaken met pottenbakken en ook daarna je werkstukken glazuren? Dan is deze workshop perfect! In de eerste sessie leer je de basisbeginselen van het pottenbakken op een draaischijf. Daarna kies je twee of drie werkstukken uit, die biscuit worden gestookt op 1020 graden in de keramiek oven.

De tweede sessie kun je deze werkstukken glazuren met steengoed glazuren. Hierna wordt je werk op 1250 graden gebakken, zodat het ook helemaal waterdicht is.

Driedelige workshopreeks

Heb je al tijden wat dingen in je hoofd die je graag zou willen maken van keramiek? Boek dan een driedelige workshopreeks! We gaan twee sessies aan de slag om jouw werken vorm te geven. Je bent hierbij geheel vrij in wat je wil maken. Ik help je om te kijken welke kleisoorten en technieken het best passen bij de ideeën die je hebt. De laatste sessie glazuren we alle gemaakte werken. Na een glazuurstook kun je alles op komen halen. Kosten: 100 euro per persoon Duur: 3x 2 uur